Gordon & MacPhail 26 februari 2007 – provningsnoteringar
Redan under 2005 hade jag
påbörjat arbetet med att genomföra en turné i Svenska Whiskyförbundets regi med
representant från Gordon & MacPhail (G&M). Men
det tog tid innan framgången kom. I samband med 2006 års Whisky Convention
började det röra på sig i positiv riktning. Så det var med tillfredsställelse
som jag äntligen i slutet av 2006 fick klart med turnén, vilket faktiskt blev
under mitt stipendiebesök hos G&M.
Gordon & MacPhail
bildades redan 1895 och är därmed den näst äldsta oberoende buteljeraren i
Skottland. Cadenhead startade ca 50 år tidigare.
Redan från starten så var inriktningen att satsa på single malt whisky. Alltså
70-80 år innan destillerier började marknadsföra sin maltwhisky. G&M är den idag ledande oberoende buteljeraren och har i
sina lager ca 14.000 fat. Hälften i sitt lager i Elgin och
hälften hos resp. destilleri. Dessutom har man 4.000
fat från Benromach i lager. Finns inte heller någon, varken destilleri eller
buteljerare, som har så mycket gammal whisky i lager. Man sitter alltså på en
riktig guldgruva med tanke på det kraftigt stigande intresset för single malt.
G&M har
betytt otroligt mycket för att sprida single malt whiskyns popularitet.
Tillsammans med Glenfiddich (och till viss del Glen Grant) så är dom pionjärerna till den nuvarande maltwhiskyboomen.
G&M var
också den första oberoende buteljeraren som köpte ett destilleri. 1993 köptes
Benromach. Efter en total renovering så återstartades destilleriet igen 1998.
Senare är det fler oberoende buteljerare som köpt destillerier, nämligen Murray
McDavid-Bruichladdich, Signatory-Edradour
och Ian Mcleod-Glengoyne.
När mitt whiskyintresse
väcktes ordentligt 1995, så var det G&M det första
företaget jag kom i kontakt med i Skottland. Genom den legendariska Ardbeg 1974
som buteljerats av G&M så upptäckte jag namnet.
Jag gjorde också mina första inköp i Storbritannien från just G&M. Paketen
skickades till min dotter som på den tiden bodde i England. Så varje besök hos
dottern innebar att jag fick med mig några intressanta whiskyn till Sverige. G&M var också dom som tipsade om Loch Fyne Whiskies. Ett
företag som såväl jag som SMAD därefter haft en hel
del kontakter med.
I samband med 2006 års
Whisky Convention i Nacka, så förärades jag det första ”Whisky Scholarship”,
ett stipendium från Gordon & MacPhail. Innebar att jag fick tillbringa 2
dagar hos dom i slutet av november 2006. Betyder ju
också, att jag upplever mig ha lite speciella relationer till G&M.
Till provningen i Borlänge
(och ytterligare 4 whiskyklubbar) kom Neil Urquhart. Han tillhör den fjärde
generationen i ägarfamiljen och kommer säkerligen att i framtiden vara en av
dom som går in i högsta ledningen hos G&M. Idag är
det den tredje generationen bestående av tre bröder och en syster som utgör den
högsta ledningen.
Neil hälsade väl hemkommen efter veckan i Sverige…
’The entire week was excellent, trains connected smoothly, hotels were great,
and the members of each whisky club could not have been more friendly.
Please pass on my best wishes to all at the Academy of Dalecarlia ,
and my thanks for the beautiful horse, which now watches me in my office’
De whiskyn som vi provade var:
Rosebank 1990
Benromach Traditional
Macallan Speymalt 1973
Glenlossie 1961
Highland Park 1970
Glen Scotia 1991
Provningsnoteringar Av Per Eriksson
Rosebank CC1990 – 40%; 565:-
Färg: Mycket blek
Doft: Vanilj,
viss sötma, mörk ek och gräs
Smak: Beska,
citrus, pepprig och blommig
Eftersmak: Verkade kort först
men växte sen, pepprig
Poäng: 80
Benromach
Traditional – 40%; 442:-
Färg: Mycket blek
– lätt gyllene
Doft: Blommig,
äpple liten rökton, syrlig godiston
Smak: Lätt syrlig
rök, lite sherry, lätt ekton lite kryddor
Eftersmak: Syrlig rök som
ligger kvar
Poäng: 80
Speymalt
Macallan 1973 – 40%; 1699:-
Färg: Mycket mörkt
brunaktig
Doft: Sherry,
ek, godistoner, komplex, frukt, russin och äppelkaka
Smak: Sherry, ek,
lite taniner, choklad, frukt, sötma och fikon
Eftersmak: Eken ligger kvar
med en biton av bränt socker
Poäng: 87
Glenlossie 1961/2002 – 40%; 1725:-
Färg: Gyllene med
lätt grön ton
Doft: Härlig
doft, blommor, frukt, söt sirapston, ek och vanilj
Smak: Ek, sötma, Taniner, blommig, vanilj, en del godis Mycket bra
Eftersmak: Ligger kvar och
lätt ek
Poäng: 92
Highland
Park 1970/2004 – 40%; 2500:-
Färg: Gyllene
Doft: Citrus,
viss sötma, jordig, vanilj, en del ek, blommor, Vinner på vatten
Smak: Mjuk, en del
ek, söt torkad frukt, toffé och honung
Eftersmak: Mycket ek, viss
sötma och russin
Poäng: 86
Glen Scotia 1991/2006 – 40%; 489:-
Färg: Ljust
gyllene
Doft: Rök, sötma, viss ungdom, syrlig frukt,
spritig och lite gräs
Smak: Rökig,
konstig sötma väl gräsig
Eftersmak: Viss sötma
Poäng: 72
Provningsnoteringar Av Bernt Sjödin
Rosebank CC1990 – 40%; 565:-
Färg: Ljus, vitt vin
Doft: Apelsin, nötton,
hötoner, vanilj
Smak: Lätt, kryddig, fattoner,
torr, frisk
Eftersmak: Medellång med vissa fattoner
Poäng: 82
Benromach Traditional – 40%; 442:-
20% first fill sherry + 80% first fill bourbon
Färg: Mörk guld
Doft: Fruktig, nöttoner,
svaga röktoner
Smak: Medelfyllig,
röktoner, vissa fattoner,
först viss sötma men som övergår i torrhet
Eftersmak: Medellång med liten rökighet, fattoner, mörk choklad
Poäng: 78
Speymalt Macallan 1973 – 40%;
1699:-
First fill sherry butts
Färg: Bärnsten
Doft: Fikon, julgodis,
stor, nöttoner
Smak: Choklad,
fyllig, fruktkaka, fattoner, torr men samtidigt lite sötma,
mörk choklad
Eftersmak: Lång
med fikonaktiga fattoner, mörk choklad och sötmatoner
som lyftes fram med vatten
Poäng: 89
Glenlossie 1961/2002 – 40%; 1725:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj,
stor, mogna gula äpplen, fruktig
Smak: Lätt
– medelfyllig, lite blyg, vanilj som kommer och växer
Eftersmak: Medellång
- lång med tydliga vaniljtoner som sitter i länge, elegans
Poäng: 86
Highland
Park 1970/2004 – 40%; 2500:-
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig,
apelsin, svaga nöttoner, sötmaton
Smak: Medelfyllig
– fyllig, fattoner, torkad frukt, sötmaton,
oljig, mörk choklad
Eftersmak: Lång
med mycket torkad frukt, svaga fattoner, mörk choklad
Poäng: 92
Glen Scotia 1991/2006 – 40%; 489:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Maltig,
ung, tvålig, svag rökighet
Smak: Medelfyllig,
maltig/smak av korn
Eftersmak: Medellång
med sädestoner
Poäng: 70
Samtidigt passade vi på att dela ut första priset i
vår tävling.
Anders Lindqvist fick en flaska Lagavulin 16 för sina
10 rätt av 20 möjliga.
Per Eriksson / Bernt Sjödin